G.I. Joe: The Rise of Cobra(2009)




Datum izlaska: 7. kolovoza 2009. (Sjedinjene Američke Države)




Žanr:


Action & Adventure & Sci-Fi & Thriller



Direktor

David Gordon Green



Režirao


Stephen Sommers


Autor scenarija


Stuart Beattie
David Elliot
Paul Lovett


Priča autora


Michael B. Gordon
Stuart Beattie
Stephen Sommers



Na temelju G.I. Joe


od strane Hasbroa


Proizvedeno

Lorenzo di Bonaventura
Brian Goldner
Bob Ducsay




Glumci:



Adewale Akinnuoye-Agbaje
Christopher Eccleston
Joseph Gordon-Levitt
Lee Byung-hun
Sienna Miller
Rachel Nichols
Jonathan Pryce
Saïd Taghmaoui
Channing Tatum
Marlon Wayans
Dennis Quaid













G.I. Joe: The Rise of Cobra je američki vojno-znanstveno-fantastični akcijski film iz 2009. temeljen na G.I. Joe linija igračaka. To je prvi nastavak u G.I. Serijal filmova o Joeu. Film je režirao Stephen Sommers prema scenariju Stuarta Beattieja, Davida Elliota i Paula Lovetta, a prikazuje glumačku postavu temeljenu na raznim likovima iz serije igračaka. Priča prati dva američka vojnika, Dukea i Ripcorda, koji se pridružuju G.I. Joe Team nakon što su ga napali vojnici Sindikata za istraživanje vojnog naoružanja (M.A.R.S.).

Nakon što su obožavatelji kritizirali procurile nacrte scenarija, Larry Hama, pisac serijala stripova G.I. Joe: Pravi američki heroj, angažiran je kao kreativni konzultant i napravljeni su prepravci. Snimanje se odvijalo u Downeyju u Kaliforniji iu praškom studiju Barrandov, a šest se tvrtki pobrinulo za vizualne efekte.






U bliskoj budućnosti, majstor oružja James McCullen stvorio je oružje temeljeno na nanotehnologiji - nanomite dizajnirane da proždiru metal i druge materijale, sposobne uništiti sve, od tenkova do gradova. Nanoboti se mogu zaustaviti samo aktiviranjem prekidača za isključivanje. Njegova tvrtka M.A.R.S. prodaje četiri bojeve glave NATO-u, a NATO trupe predvođene američkim vojnicima Dukeom i Ripcordom isporučuju bojeve glave. Njihov konvoj upada u zasjedu barunice, u kojoj vojvoda prepoznaje svoju bivšu zaručnicu Anu Lewis. Dukea i Ripcorda spašavaju Scarlett, Snake Eyes, Breaker i Heavy Duty. Oni nose bojeve glave u Jamu, G.I. Joeov zapovjedni centar u Egiptu, a po dolasku, sastanak sa šefom G.I. Joe Team, general Hawk. Hawk preuzima zapovjedništvo nad bojnim glavama i opravdava Dukea i Ripcorda, samo da bi bio uvjeren da im dopusti da se pridruže njegovoj grupi, nakon što je Duke otkrio da poznaje barunicu.

Otkriva se da McCullen koristi istu nanotehnologiju za izgradnju vojske vojnika uz pomoć Doktora, planirajući korištenje bojevih glava za izazivanje svjetske panike i uspostavljanje novog svjetskog poretka. Koristeći uređaj za praćenje, McCullen locira G.I. Joe se nalazi i šalje Storm Shadow i Barunicu da dohvate bojeve glave, uz pomoć Zartana.









Storm Shadow i Barunica dohvate bojeve glave i odnesu ih Barunu DeCobrayu, Baruničinu mužu, da ih on naoruža u svom akceleratoru čestica; nakon što on nevoljko to učini, DeCobraya ubije Storm Shadow. Dok su se probijali do Pariza, Joesi progone Barunicu i Storm Shadow, ali oni lansiraju jedan od projektila. Projektil pogađa Eiffelov toranj, uništavajući ga i dio okolnog područja prije nego što Duke pogodi prekidač za ubijanje. Zarobljen je i odveden u McCullenovu bazu ispod Arktika.

Joeovi lociraju tajnu bazu i lete tamo, dok McCullen utovaruje tri preostale bojeve glave u tri projektila, koji ciljaju na Peking, Moskvu i Washington, DC, tri najvažnija svjetska prijestolnica. Navodi da to namjerava učiniti jer će ubijanjem milijuna ljudi u ovim gradovima utjerati strah u srca svakog muškarca, žene i djeteta na planetu, nakon čega će se oni okrenuti osobi koja ima najviše moći u svijeta, predsjednik Sjedinjenih Država. Nakon što Snake Eyes izvadi jedan projektil, Ripcord uništava preostala dva koristeći ukradeni M.A.R.S. prototip mlaznice Night Raven, dok se Scarlett, Breaker i Snake Eyes infiltriraju u bazu.







Snake Eyes se bori i pobjeđuje Storm Shadow. Duke saznaje da je doktor McCullenov poslodavac zapravo Rex Lewis, Anin brat, za kojeg se vjeruje da je ubijen u pogrešnom zračnom napadu tijekom misije koju je vodio Duke (također izvor otuđenja između Dukea i Ane). Rex je susreo dr. Mindbendera u bunkeru i bio je zaveden tehnologijom nanomita, trebalo mu je predugo da dohvati podatke i bio je uhvaćen u bombardiranju, koje ga je unakazilo. Nakon što je oslobodila Dukea, barunica je pokorena, dok doktor otkriva da joj je usadio nanomite, što ju je stavilo pod njegovu kontrolu u posljednje četiri godine. Pokušavajući ubiti Dukea bacačem plamena, McCullen završi opečen kada Duke puca iz oružja i uzrokuje da ono eksplodira, pa Rex i on bježe do broda za bijeg. Vojvoda i barunica ga progone dok se Joeovi povlače nakon što Rex aktivira sekvencu samouništenja baze, što uključuje 'puhanje ledene kape' kako bi se stvorili blokovi leda koji zatim gotovo zdrobe Joeve. Rex preuzima identitet Zapovjednika, nakon što je izliječio McCullenovo spaljeno lice nanomitima, transformirajući njegovu kožu u supstancu nalik srebru i dajući mu ime "Destro", što stavlja McCullena pod Zapovjednikovu kontrolu. Hvataju ih G.I. Joe ubrzo nakon toga. Na supernosaču USS Flagg, Barunica je smještena u zaštitni pritvor dok ne uklone nanomite iz njezina tijela. U međuvremenu, Zartan, kojemu su nanomiti promijenili fizički izgled, infiltrira se u Bijelu kuću tijekom raketne krize i preuzima identitet predsjednika Sjedinjenih Država, dovršavajući tako dio McCullenova plana da zavlada svijetom.








IZVOR[/RIGHT]
Candy