The Exorcist: Believer(2023)




Datum izlaska: 6. listopada 2023. (Sjedinjene Američke Države)




Žanr:


Horror



Direktor

David Gordon Green

Autor scenarija


Peter Sattler
David Gordon Green


Pisci


Scott Teems
Danny McBride
David Gordon Green

Produkcija

Jason Blum
David C. Robinson
James G. Robinson




Glumci:



Leslie Odom Jr.kao Victor Fielding
Lidya Jewett kao Angela Fielding
Olivia O’Neill kao Katherine West
Jennifer Nettles kao Miranda West
Norbert Leo Butz kao Tony West
Raphael Sbarge kao pastor Don Revans
Okwui Okpokwasili kao dr. Beehibe
Danny McCarthy kao Stuart
E. J. Bonilla kao otac Maddox
Linda Blair kao Regan MacNeil
Ann Dowd kao Ann
Ellen Burstyn kao Chris MacNeil
Tracey Graves kao Sorenne Fielding
Celeste Oliva kao detektivka Konik
Lize Johnston kao Lamashtu












The Exorcist: Believer je američki nadnaravni horor film iz 2023. redatelja Davida Gordona Greena, koji je zajedno s Peterom Sattlerom napisao scenarij prema priči Scotta Teemsa, Dannyja McBridea i Greena. Šesti nastavak franšize Egzorcist, služi kao izravni nastavak Egzorcista (1973). U filmu glume Leslie Odom Jr., Lidya Jewett, Olivia O‘Neill u svom filmskom prvijencu, Jennifer Nettles, Norbert Leo Butz i Ann Dowd, uz Ellen Burstyn i Lindu Blair koje ponavljaju svoje uloge iz originalnog filma. Radnja prati fotografa koji se mora suočiti s najnižim stupnjem zla kada su njegova kći i njezina najbolja prijateljica opsjednute.






Na Haitiju, fotograf Victor Fielding i njegova trudna supruga Sorenne, koje je blagoslovio vudu praktikant, na medenom su mjesecu dok ne uslijedi snažan potres. Sorenne je teško ozlijeđen; ona kaže Victoru da zaštiti njihovu nerođenu kćer, Angelu. Bolničari kažu Victoru da mora izabrati hoće li spasiti svoju ženu ili dijete.

Trinaest godina kasnije, Victor je izgubio vjeru u Boga nakon Sorenneine smrti i sam odgaja kćer Angelu u Georgiji. Jednog dana nakon škole, Angela odlazi u šumu sa svojom najboljom baptističkom prijateljicom Katherine West kako bi obavili seansu u pokušaju da stupe u kontakt s Angelinom majkom. Djevojke nestaju i slijedi trodnevna potraga.

Djevojke treći dan nađu u staji; iako traumatizirani, izgledaju relativno normalno, jer su samo pretrpjeli opekline na stopalima. Sljedeći dan kod kuće, Angela napada Victora i počinje se grčiti, dok Katherine ima ispad tijekom crkvene službe na kojoj se slavi sakrament svete pričesti. Victor prima Angelu u bolnicu gdje je njihova susjeda medicinska sestra Ann brine o njoj. Katherinina majka, Miranda, počinje teoretizirati da su djevojčice putovale u pakao i sa sobom donijele demona.









Stanje djevojčica se pogoršava. Ann, uvjerena da je Angela opsjednuta nakon što ova otkrije saznanja o Anninom iskustvu u novicijatu kao budućoj časnoj sestri i njezinom tajnom pobačaju, daje Victoru memoare koje je napisao Chris MacNeil, koji je doživio sličnu situaciju sa svojom kćeri Regan 1973. Chris je provela je život istražujući egzorcizme u svim kulturama dok je postala svjetski poznata po svojim studijama. Regan se udaljila od svoje majke zbog uspjeha memoara i od tada je nije vidjela.

Victor se sastaje s Chrisom, koji posjećuje Angelu i shvaća da ju demon prepoznaje. Posjećujući Katherinin dom, Chris izvodi ritual oslobađanja nad Katherine, koja Chris ubode križem u oči, oslijepivši je.

Victor, Miranda, Katherinin otac Tony i Ann traže od Crkve egzorcizam. Koristeći metode iz različitih kultura, vrbuju oca Maddoxa; lokalni svećenik, Don Revans, baptistički pastor Katarinine obitelji; Stuart, pentekostni propovjednik; i dr. Beehibe, iscjelitelj rootworka. Skupina planira ekumenski egzorcizam, ali lokalna katolička biskupija zabranjuje Maddoxu sudjelovanje, vjerujući da su djevojke psihički bolesne.







Grupa nastavlja s egzorcizmom. Demon otkriva da Victor nije odlučio zadržati Angelu prije trinaest godina; odabrao je Sorenne, no ona je umrla od ozljeda. Demon kaže da roditelji moraju izabrati koja će od djevojčica preživjeti, a koja umrijeti, a ako se ne izabere, obje će ih ubiti. Dok Miranda i Victor odbijaju napustiti jedno drugome dijete, Maddox im se ponovno pridružuje protiv volje crkve, samo da bi mu demon slomio vrat i ubio ga. Viktoru se vraća vjera i počinje moliti Očenaš. Victor se ispričava Angeli i koristi Sorennein šal kako bi je pokušao ojačati protiv demona. Tony viče da je izabrao stanove Katherine i Angele.

Odjednom, demon otkriva da će onaj koji je izabran biti onaj koji je umro, otkrivajući da je prethodni dogovor bio trik. Katherine vrišti za svojim roditeljima dok je demon vuče u pakao, dok Angela oživljava. Policija dolazi dok se Victor ponovno sastaje sa svojom kćeri.

Nakon toga, Miranda i Tony tuguju, a Angela se vraća u školu. U bolnici se Chris ponovno susreće s Regan, koja oprašta svojoj majci i oni se grle.








Candy