Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides(2011)





Datum izlaska: 19. svibnja 2011. (Hrvatska)




Žanr:

Action & Adventure & Fantasy

Autor



Director


Gore Verbinski

Writers


Ted Elliott (scenarij) Terry Rossio (scenarij) Stuart Beattie (likovi)





Glumci:


Johnny Depp as Captain Jack Sparrow: Former captain of the Black Pearl.
Penélope Cruz as Angelica: Jack's former love interest, and daughter of Blackbeard.
Ian McShane as Blackbeard: Legendary pirate, and captain of the Queen Anne's Revenge.
Geoffrey Rush as Captain Hector Barbossa: Jack's former-rival-turned-ally, and former captain of the Black Pearl.
Kevin McNally as Joshamee Gibbs: Jack's friend, and former first mate.
Sam Claflin as Philip Swift: A missionary, kept prisoner aboard Blackbeard's ship.
Àstrid Bergès-Frisbey as Syrena: A mermaid captured by Blackbeard, and love interest of Swift.
Stephen Graham as Scrum: A self-serving member of Blackbeard's crew.
Richard Griffiths as King George II
Greg Ellis as Lt. Cmdr. Theodore Groves: Barbossa's second-in-command, former second-in-command of Cutler Beckett and James Norrington's crew.
Óscar Jaenada as The Spaniard: King Ferdinand's most trusted agent.
Keith Richards as Captain Edward Teague: Jack Sparrow's father.
_______________________________________



Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides američki je fantastični film o ludaru iz 2011., četvrti dio serije filmova Pirati s Kariba i samostalni nastavak Na kraju svijeta (2007.). To je prvi film u nizu koji nije režirao Gore Verbinski, a zamijenio ga je Rob Marshall. Jerry Bruckheimer ponovno je bio producent. U filmu, koji svoju radnju vuče slobodno iz romana Tima Powersa On Stranger Tides iz 1987. godine, ekscentrični gusar kapetan Jack Sparrow (Johnny Depp) prisiljen je na klimavi savez s Angelicom (Penélope Cruz), misterioznom ženom iz svoje prošlosti, dok kreću u potragu za Fontanom mladosti, suočavajući se sa zloglasnim gusarom Crnobradim (Ian McShane) i bježeći od Jackovog starog neprijatelja Barbossu (Geoffrey Rush). Film je producirao Walt Disney Pictures, a objavio Walt Disney Studios Motion Pictures. Bio je to prvi film u nizu koji je objavljen u Disney Digital 3-D i IMAX 3D formatima.

Scenaristi Ted Elliott i Terry Rossio prvi su put saznali za Powersov roman On Stranger Tides tijekom uzastopne produkcije Mrtvačevih škrinja (2006.) i Na kraju svijeta te su ga smatrali dobrom polazišnom točkom za novi film u nizu. Predprodukcija je započela nakon završetka štrajka Saveza pisaca Amerike 2007. – 2008., a Depp je surađivao sa piscima na dizajnu priče. Glavno snimanje trajalo je 106 dana između lipnja i studenog 2010. s lokacijama na Havajima, Ujedinjenom Kraljevstvu, Portoriku i Kaliforniji. Snimanje je koristilo 3D kamere slične onima korištenim u produkciji filma Avatar iz 2009., a deset tvrtki je bilo uključeno u vizualne efekte filma. Nakon napuhanih produkcijskih troškova koji su povećali neto budžet na 379 milijuna dolara, film se trenutno rangira kao najskuplji film ikada snimljen.

On Stranger Tides objavljen je u Sjedinjenim Državama 20. svibnja 2011. Film je oborio mnoge rekorde na kino blagajnama i bio je treći film s najvećom zaradom u 2011. Peti film pod nazivom Mrtvaci ne pričaju priče objavljen je u svibnju 2017. a u razvoju je i šesti film.
_______________________________________



Čovjek je spašen iz oceana kod španjolske obale i doveden španjolskom kralju Ferdinandu gdje tvrdi da je član posade Juana Poncea de Leóna koji je nestao prije 200 godina tražeći Fontanu mladosti. Nakon neuspjelog pokušaja da spasi svog prvog pomoćnika, Joshameeja Gibbsa, od pogubljenja u Londonu, kapetan Jack Sparrow doveden je pred kralja Georgea II. Kralj traži od Jacka da vodi ekspediciju kako bi locirao Fontanu mladosti, prije nego što ga lociraju kralj Ferdinand i španjolska mornarica. Kapetan Hector Barbossa, sada privatnik, i nosi nogicu, kapetan je ekspedicije, iako su potrebne samo Sao Fengove navigacijske karte, a ne Jack.

Jack pobjegne, upoznavši svog oca, kapetana Teaguea, koji kaže Jacku da Fontana zahtijeva ritual za korištenje. Jack saznaje da imitator regrutira pirate za još jednu ekspediciju. Varalica je Angelica, Jackova bivša ljubavnica i kći legendarnog Crnobradog. Jack je uveden u službu na Crnobradim brodu, Osveta kraljice Anne. Crnobradi je preživio svoju povijesnu smrt koristeći vudu magiju, zbog predodređenog, kobnog susreta s Barbossom. Posjeduje Tritonov mač, koji mu omogućuje kontrolu nad svojim brodom. Iako Jack vodi pobunu, Crnobradi pokorava posadu u poslušnost. Među posadom je i Philip Swift, zarobljeni misionar.

Barbossa regrutira Gibbsa, koji spaljuje ljestvice, priznajući da je zapamtio svaku lokaciju. Angelica kaže Jacku da se dva srebrna kaleža moraju uzeti s vodećeg broda Ponce de Leona, Santiaga. Sirena suza mora se staviti u jedan kalež, koji se mora popiti istovremeno da bi se aktivirala ljekovita svojstva Fontane. Onaj tko pije suzu će umrijeti, a životnu snagu dati drugome. Jack otkriva Blackbeardovu zbirku zarobljenih, minijaturiziranih brodova, uključujući Crni biser.

The Revenge plovi u zaljev Whitecap kako bi uhvatio sirenu, uspješno povezujući Syrenu, koju u početku moraju nositi u staklenoj posudi. Kada se Syrena ispusti, njezin se rep pretvara u noge. Filip se, brinući za nju, nudi da je nosi.

Angelica i Crnobradi šalju Jacka po kalež, uzimajući njegov čarobni kompas kao cjenkanje. Jack upoznaje Barbossu na Santiagu, ali otkriva da su kaleže odnijeli Španjolci. Uzimajući kaleže, Barbossa objašnjava da je Crnobradi napao Crni biser, što je dovelo do gubitka njegove noge samoamputacijom. Crnobradi izvuče Syreninu suzu nakon što joj Filip izrazi ljubav, ostavljajući je da umre od dehidracije, a Filip je prisiljen otići s ekipom.

Jack se vraća, cjenkajući se za povrat svog kompasa u zamjenu za kaleže. Kad Crnobradi pristane, Jack šalje Gibbsa na zadatak. Crnobradova posada locira Fontanu, ali suočena je s Barbosom i njegovim ljudima. Stižu Španjolci, osuđujući Fontanu kao odvratnost protiv Boga, bacajući kaleže u duboki bazen. U kaosu, Philip oslobađa Syrenu, koja vraća kaleže, vraćajući ih Jacku. Barbossa probode Crnobradog svojim otrovanim mačem, ukrade Tritonov mač, proglašava se kapetanom Osvete i vraća se piratskom životu. Španjolci smrskaju Fontanu prije odlaska.

Anñelika reže ruku na otrovanom maču. Jack uzima preostale kapi vode iz Fontane, dodajući Syreninu suzu u jedan od kaleža. Kad Crnobradi zamoli Angelicu da umre za njega, Jack ga natjera da popije kalež bez suze. Anñelika je izliječena, dok Crnobradi umire. Syrena se vraća ozlijeđenom Filipu, ljubi ga i vodi ga pod vodu u nepoznatu sudbinu. Jack mrda Angelicu na čamcu, nesiguran može li joj vjerovati. Nakon toga se ponovno susreće s Gibbsom, koji je koristio Jackov kompas da locira Osvetu, dohvativši Crni biser u boci. U sceni nakon kredita, vudu lutka Jacka koju je stvorio Crnobradi ispliva na obalu na Angelikin uval.




IZVOR
IZVOR
Cody Blake