Castle(2009)





Datum izlaska: 9. ožujka 2009. (Sjedinjene Američke Države)




Žanr:
Comedy & Crime & Drama & Mystery & Romance

Kreatori:

Andrew W. Marlowe


Glumci:


Nathan Fillion kao Richard Castle, rođen kao Richard Alexander Rodgers, najprodavaniji pisac misterija, koji prati i pomaže NYPD. Castle je jedini sin glumice Marthe Rodgers i čovjeka poznatog kao Jackson Hunt, a također i otac Alexis Castle. On je partner detektive Kate Beckett. Castleove neobične teorije ponekad iritiraju njegove kolege, ali često pomažu u rješavanju slučaja. Richard ima kompliciran odnos s detektivom Beckettom. On sam odgaja kćer, a majka mu živi bez stanarine u njegovom potkrovlju.
Stana Katić kao Katherine "Kate" Beckett, detektivka za ubojstva NYPD-a, a kasnije i kapetanica. Beckett je kći Jima i Johanne Beckett. Odrasla je na Manhattanu. Bila je inspirirana da bude detektivka, zbog ubojstva svoje majke. Radi s kolegama detektivima Javierom Espositom i Kevinom Ryanom te liječnicom Lanie Parish, koja joj je najbolja prijateljica. U početku je Beckettov odnos s Castleom bio napet, ali nakon nekog vremena Kate i Richard počinju se razumjeti.
Jon Huertas kao detektiv Javier "Javi" Esposito, bivši vojnik specijalnih vojnih snaga koji sada radi u odjelu za ubojstva kao dio Beckettovog tima.
Seamus Dever kao detektiv Kevin Ryan, bivši detektiv za narkotike koji radi kao dio Beckettova tima. Najbolji je prijatelj sa svojim partnerom, detektivom Espositom.
Tamala Jones kao dr. Lanie Parish, liječnica, Beckettova prijateljica i iznova ljubav za Esposita.
Ruben Santiago-Hudson kao kapetan Roy Montgomery (sezone 1–3; gostujuća sezona 6), Beckettov šef i kapetan 12. stanice.
Molly Quinn kao Alexis Castle, Castleova kćer od njegove prve žene Meredith.
Susan Sullivan kao Martha Rodgers, Castleova majka, glumica na Broadwayu i izvan njega.
Penny Johnson Jerald kao kapetanica Victoria Gates (sezone 4–7), zamjena za kapetana Montgomeryja, koja je ranije radila u Unutarnjim poslovima.
Toks Olagundoye kao Hayley Shipton (8. sezona), brza, slobodoumna bivša službenica Metropolitanske policijske službe i operativac MI6 iz Britanije koja sada radi kao stručnjak za sigurnost.


Arye Gross kao dr. Sidney Perlmutter, medicinski istražitelj koji pomaže u nekim Beckettovim slučajevima i čini malo da sakrije svoju nesklonost Castleu
Scott Paulin kao Jim Beckett, otac Kate Beckett
Maya Stojan kao Tory Ellis, službenica NYPD Tech koja pomaže u Beckettovim slučajevima
Juliana Dever kao Jenny Ryan (rođena O'Malley), Ryanova žena (i prava žena Seamusa Devera)
Darby Stanchfield kao Meredith Harper, glumica koja je bila Castleova prva žena i Alexisina majka. Redovito se prikazuje kao egocentrična i dramatična.
Monet Mazur kao Gina Cowell, Castleov izdavač i druga supruga
Bailey Chase kao Will Sorenson, agent FBI-a i Beckettov bivši dečko
Michael Trucco kao detektiv Tom Demming, zgodni detektiv za pljačku s kojim se Beckett nakratko zaplete
Victor Webster kao dr. Josh Davidson, Beckettov vozač motocikla, bivši dečko kardiokirurga
Michael Mosley kao Jerry Tyson/trostruki ubojica (3XK), metodični i pedantni serijski ubojica koji se svakih nekoliko godina vraća u New York kako bi terorizirao grad. Često se vjeruje da je mrtav, da bi se opet vratio.
Jack Coleman kao William Bracken, popularni, karizmatični i ubojito korumpirani američki senator koji predstavlja državu New York s ambicijama da jednog dana postane predsjednik.
Geoff Pierson kao gospodin Smith, prijatelj kapetana Montgomeryja, koji posjeduje dokaze koji drže ubojicu Beckettove majke podalje od nje
Michael Dorn kao dr. Carver Burke, psihijatar koji pomaže Beckettu prevladati pucnjavu i također se nositi s raznim skrivenim emocijama
Jonathan Adams kao Vulcan Simmons, nemilosrdni narkobos s Manhattana
Dan Castellaneta kao sudac Markway, sudac koji često izdaje naloge za Becketta i jedan od Castleovih poker prijatelja
Phil LaMarr kao dr. Holloway, psihijatar koji procjenjuje mentalnu stabilnost osumnjičenih
Ken Baumann kao Ashley, Alexisin stalni dečko
Myko Olivier kao Pi, Alexisin dečko (na početku šeste sezone) s kojim neko vrijeme dijeli stan
Lisa Edelstein kao agentica Rachel McCord, Beckettova partnerica tijekom njenog kratkog vremena rada za Ured glavnog državnog odvjetnika
Annie Wersching kao dr. Kelly Nieman, cijenjeni plastični kirurg s tajnim životom kao partnerica Jerryja Tysona u zločinu
Matt Letscher kao 'Henry Jenkins' (pravo ime nepoznato), varalica navodno iz CIA-e koji je umiješan u Castleov nestanak
Sunkrish Bala kao Vikram Singh (sezona 8), istaknuti tehnološki analitičar u uredu državnog tužitelja u Washingtonu, D.C., gdje Beckett kratko radi. Kasnije radi kao računalni analitičar za NYPD.
Kristoffer Polaha kao Caleb Brown, idealistički javni branitelj za koje je utvrđeno da ima veze s LokSat zavjerom.
James Brolin kao Jackson Hunt, operativac Centra za posebne aktivnosti CIA-e, i koji je Castleov otac.

Stvarni pisci Stephen J. Cannell, James Patterson, Dennis Lehane i Michael Connelly pojavljuju se kao oni sami tijekom povremenih igara pokera u Castleovom stanu. Obično razgovaraju o Castleu i Beckettovom trenutnom slučaju i zadirkuju Castlea zbog njegove povezanosti s Beckettom. Nakon Cannellove smrti 30. rujna 2010., prazna stolica je godinu dana držana za poker stolom u njegovu čast.









Serija je prvi put prikazana kao zamjena u sredini sezone, odnosno u prvoj sezoni je snimljeno samo 10 epizoda. Međutim, pokazala se prilično uspješnom, te jeu nakon toga snimljeno još 6 punih sezona.








Izvor
Izvor
Izvor
Cody Blake