Rocky III (1982)





Datum izlaska: 28. svibnja 1982. (Kanada)


Žanr:

Drama & Sport

Autor


Sylvester Stallone



Glumci:


Glavne uloge:

Sylvester Stallone kao Robert "Rocky" Balboa, "Talijanski pastuh": svjetski prvak u teškoj kategoriji koji nastavlja braniti svoj naslov protiv drugih boraca. Kada Lang izazove Rockyja i pobijedi, javnost vapi za revanšom. Kako Rocky oklijeva nakon Mickeyjeve smrti, bivši suparnik, Apollo Creed, sprijatelji se i trenira Talijanskog pastuha u njegovoj pripremi za borbu protiv Clubbera Langa.
Talia Shire kao Adrian Balboa: Rockyjeva supruga i podrška tijekom cijele njegove boksačke karijere.
Burt Young kao Paulie Pennino: Rockyjev prijatelj i šogor.
Carl Weathers kao Apollo Creed: bivši prvak u teškoj kategoriji i bivši Rockyjev glavni suparnik, koji ga pristaje trenirati nakon Mickeyjeve smrti. U tom procesu njih dvoje postaju vrlo bliski prijatelji.
Burgess Meredith kao Michael "Mickey" Goldmill: Rockyjev prijatelj, menadžer i trener, koji neočekivano umire; bivši borac u bantam kategoriji iz 1920-ih i vlasnik boksačke dvorane u kojoj je Rocky trenirao za svoju prvu borbu protiv Apolla.
Tony Burton kao Tony "Duke" Evers: Apollo Creedov otac, prijatelj, trener i menadžer, koji pomaže Apollu trenirati Rockyja.
G. T kao James "Clubber" Lang: Underdog izazivač koji pobjeđuje Rockyja u prvenstvenoj borbi, usred neočekivane smrti Mickeya. Opća nesklonost javnosti i nedostatak poštovanja prema njemu kao prvaku svijeta u teškoj kategoriji dovodi do revanša s Rockyjem. Ostavši kao siroče u ranoj dobi, Lang je većinu svog djetinjstva proveo na ulicama čikaškog South Sidea, kao i provodeći vrijeme u sirotištima i ustanovama za maloljetnike. Kao odrasla osoba, Clubber je poslan u zatvor na pet godina zbog jedne optužbe za kazneno djelo i/ili napad. Dok je služio kaznu, otkrio je svoj talent kao boksač. Boks je bio način da ispusti svoju frustraciju, što dovodi do događaja u Rockyju III.
Ina Fried kao Robert "Rocky" Balboa, Jr.: Rockyjevo i Adrianovo jedino dijete.
Hulk Hogan kao "Thunderlips": Aktualni svjetski prvak u hrvanju, koji se bori protiv Rockyja u dobrotvornoj akciji.
_______________________________________


Uz glavnu glumačku postavu, nekoliko drugih se pojavilo u epizodnim ulogama. Bill Baldwin i Stu Nahan vratili su se kao komentatori borbi za dvije borbe Rocky-Langa. Veteran ring spiker Jimmy Lennon bio je spiker prve Langove borbe, dok je boksački sudac Marty Denkin bio sudac. Lou Filippo se vratio po svoj treći nastup kao sudac tijekom druge borbe s Langom. Dennis James (Price Is Right) i Jim Healy pojavili su se kao komentatori za meč Rocky-Thunderlips, dok je LeRoy Neiman bio gostujući spiker. Jim Hill je bio TV spiker. Tada nepoznati Morgan Freeman neuspješno se prijavio na audiciju za ulogu Langovog trenera. Snimka Stalloneovog gostovanja u The Muppet Showu uključena je u početnu sekvencu, a Jim Henson je sinkronizirao najavu žabe Kermita da je gost epizode Rocky Balboa, a ne Stallone.___

Rocky III je američki športski film snimljen 1982. godine u režiji Sylvestera Stallonea koji u njemu igra naslovnu ulogu

Nakon što je pobijedio Apolla Creeda i postao boksački prvak u teškoj kategoriji, Rocky Balboa uživa u lagodnom životu zvijezde i sveameričkog idola. Nakon deset uspješnih obrana titule, vjeruje kako je se dovoljno dokazao i da mu u je vrijeme za mirovinu. Međutim, pojavljuje se razorna mlada nada Clubber Lang, koji kao prvi izazivač traži priliku da se bori s Rockyjem. Prvak je očekivano ponosan i ne odbija izazov te trenira s menadžerom Mickeyjem. Prije meča Mickey Goldmill strada u naguravanju te Rocky ulazi u borbu zabrinut i bez trenera u kutu. Lang pobjeđuje u meču, a Rocky je pretučen i osramoćen. Pada u depresiju i nema dovoljno samopouzdanja za uzvratni meč, ali pojavljuje se njegov bivši protivnik Apollo Creed koji mu nudi pomoć. Rocky prihvaća te uskoro počinje naporno trenirati pod Apollovim vodstvom i pokušava vratiti izgubljeni ponos i mentalnu snagu.

_______________________________________





Godine 1981., pet godina nakon što je osvojio svjetsko prvenstvo u teškoj kategoriji protiv Apolla Creeda, Rocky Balboa imao je niz od deset uspješnih obrana naslova. Njegova slava, bogatstvo, priznanja i profil slavne osobe su porasli, što ga je dovelo do sudjelovanja u humanitarnoj akciji protiv svjetskog prvaka u hrvanju u teškoj kategoriji, Thunderlipsa.

Rockyjev menadžer, Mickey, zabrinuto promatra mladog i moćnog kandidata koji se brzo uzdiže kroz redove po imenu James "Clubber" Lang. Dok je otkrio svoj kip na stubištu Muzeja umjetnosti u Philadelphiji neposredno prije objave svog umirovljenja, Rockyja javno izaziva Lang, sada kandidat broj jedan. Lang optužuje Rockyja da namjerno prihvaća izazove manjih protivnika. Lang tada daje seksualno sugestivan komentar prema Rockyjevoj supruzi Adrian što razbjesni Rockyja i on prihvaća Langov izazov.

Mickey u početku ne želi sudjelovati u tome. Pritisnut od strane Rockyja, Mickey priznaje da je ručno birao protivnike za Rockyjevu obranu naslova kako bi ga poštedio još jednog premlaćivanja kakve mu je Creed zadao u revanšu. Objašnjava da je Lang mlad i moćan, a ponajviše je "gladan", te da Rocky neće izdržati tri runde jer nije bio gladan otkad je osvojio titulu i postao "civiliziran". Rocky, sada znajući da nikada nije obranio naslov protiv najboljih protivnika, uvjerava Mickeyja da radi s njim u posljednjoj borbi. Unatoč obećanju Mickeyu da će 'živjeti u teretani', Rocky trenira u okruženju u stilu Las Vegasa koje je puno ometanja i očito ne shvaća svoje treninge ozbiljno. Nasuprot tome, Lang trenira s nemilosrdnom odlučnošću i snagom.

Lang i Rocky se sastaju u Philadelphijskom Spectrumu. Pandemonium izbija iza pozornice, dok Mickeyja nasilno gurne Lang, zbog čega Mickey doživi srčani udar. Izbezumljen, Rocky želi prekinuti meč, ali Mickey ga nagovara dok mu u svlačionici pruža liječničku pomoć. U vrijeme meča, Rocky je i bijesan i ozbiljno ometen stanjem svog mentora. Meč počinje tako što Rocky udara Langa s nekoliko golemih udaraca u potrazi za ranim nokautom, ali on ne može spustiti Langa zbog vlastitog nedostatka kondicije. Lang se brzo oporavlja i preuzima kontrolu, dominirajući nad Rockyjem i nokautirajući ga lijevim kukom u drugoj rundi, osvajajući naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji. Nakon meča, Rocky kaže umirućem Mickeyju da je meč završio nokautom u drugoj rundi ne govoreći tko je pobjednik. Mickey umire odmah nakon što je rekao "Volim te, mali". Rocky, koji pada u tešku depresiju, tuguje zbog Mickeyjeve smrti.

Svrativši u Mickeyjevu zatvorenu teretanu, jadni Rocky susreće svog bivšeg rivala, Apolla Creeda, koji je svjedočio utakmici kao gostujući analitičar. Creed nudi pomoć u treniranju Rockyja za revanš protiv Langa u zamjenu za buduću uslugu koju Rocky prihvaća. Apollo zatim vodi Rockyja u teretanu u kojoj je nekoć trenirao, Tough Gym u Los Angelesu. Apollo je bijesan Rockyjevim nedostatkom truda, jer je demoraliziran kombinacijom Mickeyjeva gubitka i noćnih mora Clubberovog nokauta. Međutim, Rocky ponovno dobiva fokus nakon što mu Adrian pomaže da se pomiri s Mickeyjevom smrću. Apollo i njegov menadžer, Tony "Duke" Evers ulijevaju Rockyjev nedisciplinirani stil tučnjave s više Apollovih zaštitnih znakova rada nogu, vještine i brzine.

Nakon mjeseci treninga, revanš se održava u Madison Square Gardenu u New Yorku. Apollo posuđuje Rockyju kofere s američkom zastavom koje je nosio tijekom njihovog prvog meča. Na početku meča, Rocky sprinta iz svog kuta, udarajući Langa s razinom vještine i duha kakvu nitko nikada nije očekivao. Rocky potpuno dominira u prvom krugu, ostavljajući Langa bijesnim i zbunjenim nakon zvona. Lang dobiva prednost u drugoj rundi, a Rocky usvaja potpuno drugačiju strategiju koja zbunjuje Apolla namjerno uzimajući batine od Langa, čak i dvaput ga srušivši, pritom se rugajući Langu da ga ne može nokautirati. Do treće runde, Lang, koji je navikao brzo pobjeđivati ​​u mečevima nokautima u ranim rundama, postaje sve bjesniji zbog Rockyjevih ismijavanja. Brzo iscrpi svoju energiju pokušavajući dokrajčiti Rockyja ponavljanim nokaut udarcima, koje Rocky blokira ili izmiče. S Langom uzdrmanim i ranjivim, Rocky je izbacio Langa iz kutije naletom udaraca, što je kulminiralo brutalnim nokautom kako bi povratio naslov prvaka u teškoj kategoriji.

Nakon toga, Rocky ispunjava Apollovu uslugu — drugi, privatni revanš s njim, ali ovaj put u duhu prijateljskog natjecanja, koji se održava u Mighty Mick's Gymu. Film završava bez prikazivanja rezultata, ali se smrzava u ulju na kojoj dva boksača istovremeno zadaju prvi udarac, prikazujući dva jednako vješta sportaša.



_______________________________________


Brončani kip Rockyja, nazvan "ROCKY", naručio je Sylvester Stallone, a izradio A. Thomas Schomberg 1981. Napravljena su tri kipa, a jedan je postavljen na vrh stepenica Muzeja umjetnosti u Philadelphiji radi snimanja od Rockyja III. Nakon što je snimanje završeno, u Philadelphiji je izbila žestoka rasprava između Muzeja umjetnosti i Gradske komisije za umjetnost oko značenja "umjetnosti". Tvrdeći da kip nije "umjetnost", već "filmski rekvizit", grad je razmatrao različite alternativne lokacije i smjestio se na pročelju Spectruma u južnoj Philadelphiji. Kasnije je vraćen u Muzej umjetnosti gdje je korišten u snimanju filma Rocky V, kao i Mannequin i Philadelphia. Nakon toga, ponovno je premješten na prednji dio Spectruma. Kip je vraćen na dno muzejskih stepenica 8. rujna 2006. Stepenice koje vode do istočnog ulaza u Philadelphia Museum of Art također su poznate kao „Stjenovite stepenice.







IZVOR
IZVOR
IZVOR
IZVOR
Cody Blake