Moć navike je čudo živo, ali ovaj put nas vodi na krivi trag. Naime, za promenu, oznaka “X” ne indikuje nikakav krosover. Naprotiv, u ovom slučaju se radi o predstavljenom tajnom projektu “automobila X”. U pitanju je peti Genesisov koncept kojim su dizajneri korejske marke viziju kupea iz klase GT (Gran Tourismo).
Pored bajkovitog dizajna, ono što je takođe posebno u vezi s ovim kupeom je to što ga Korejci nisu prikazali samo preko globalne mreže, već je mogao biti viđen i na specijalnom događaju organizovanom u Los Anđelesu.

Negde tokom 2015. godine smo već bili u prilici da iskusimo Korejsku viziju velikog kupea, ali je konceptni Hyundai Vision G Coupe postao dizajnerska prethodnica aktuelnog sedana s oznakom Genesis G90, ali sam po sebi nikada nije ušao u masovnu proizvodnju.
Sitaucija je sada obrnuta. Kreatori koncepta Genesis X su već razvili korporacijski stil, ali istovremeno, ovaj prototip ima šanse da završi i na proizvodnim trakama, a potom i u izložbeno-prodajnim salonima.

Same proporcije kupea su mamac za oko automobilskog sladokusca. Recept za sladostrasti podrazumeva dugu haubu, kratak “rep” i točkove s ogromnim felnama…
Naširoko je vidna i primena ideje s dvostrukim linijama, što već postaje obeležje azijskog brenda koje viđamo na brojnim modelima Genesisa, i to ne samo u segmentu tehnologije rasvete, već i u drugim detaljima dekora vozila. Poklopac motora je integrisan s blatobranima kako bi se smanjio broj vidljivih šupljina na karoseriji.




Dizajnerima se mora odati i priznanje za izradu putničke kabine koja može da ugosti do četiri putnika. Umesto dosadne arhitekture s ravnim ekranima, ugrađen je zakrivljeni ekran sa natkrivenim panelom. Centralna konzola poseduje područje osetljivo na dodir, dok je na centralnom tunelu smešten neobičan taster koji “glumi” ručicu menjača, i koji se u parking režimu transformiše u dekorativan detalj u obliku polulopte.



Konstruktori su bili škrti s informacijama o tehničkim specifikacijama Genesisa X. Rečeno je samo da fabulozni kupe poseduje električni pogonski sklop, a da bi ovom prilikom fokus javnosti trebalo da bude na stilu koncepta.
Nama sada preostaje samo da se nadamo da ćemo nešto slično početi da viđamo na ulicama.


Izvor