Da li se iko još uvek priseća modela marke Volvo koji su u svom imenu nosili indeks “C”? Švedska kompanija je proizvodila heč s troja vrata C30, kao i kupe i kabriolet s oznakom C70, i to u različitim vremenskim periodima. Ali, deluje da je njihovo vreme zauvek prošlo. Sada su u modi kupeoliki krosoveri i oni će u budućnosti imati tu čast da nose oznaku C, u paleti skandinavske marke.
Prvorođenče iz te mini porodice je upravo došlo na svet i nosiće ime Volvo C40. Kao što se i iz samog naziva sluti, utemeljen je na modelu XC40, ali se uopšte neće nuditi s benzinskim ili dizel motorom, već će nastupati isključivo kao baterijski automobil!



Kupeolika verzija je za 69 milimetara niža od originalnog krosovera i krasi je različit zadnji kraj. Ali, pored toga, prisutni su i drugi izmenjeni detalji. Na primer, oblik prednjih svetlosnih grupacija je drugačiji, dok je i maska hladnjaka izgubila okvir. Vidimo i nove odbojnike, kao i pravougaona svetla za maglu, umesto onih ovalnih, kakva su na modelu XC40.
Ukratko, dizajneri su dali sve od sebe da, uz što manje “prolivene krvi” daruju maksimalnu dozu osobenosti kupeolikom četvorotočkašu, što se skoro nimalo nije odrazilo na gabaritne odrednice noviteta, pri čemu pre svega mislimo na dužinu i širinu.

O enterijerju novog C40 je milina pisati. Ni zbog čega drugog, nego zato što se nema puno toga reći, izuzev da se čitalac uputi na pisanije o modelu XC40, gde će naći skoro sve i o danas prezentovanom novajliji. Ipak, ponešto je i novo kod C40.
Dakle, primenjena je virtuelna instrumentacija i multimedijalni sistem je postavlje u sredini. Koristi operativni sistem Android Automotive OS, koji omogućava funkciju bežičnog osvežavanja, a dostupne su i brojne aplikacije koje se tiču elektromobilnosti. Ali, linija krova u zadnjem delu kupeolikog SUV-a je takva nudi za 62 milimetra manje mesta po visini. Dalje, u izradi putničke kabine novog modela nije korišćena prirodna koža, niti ona može biti naručena, čak iako ste voljni da doplatite za istu. Dostupne su samo razne tkanine, ili pak “originalni skaj”, što je nova moda među proizvođačima.




Možete pretpostaviti da su i u tehničkom smislu oba krosovera kompletno identična. Volvo C40 Recharge poseduje dva električna motora, pa tako svaka osovina ima svoj agregat. Ukupna snaga tog dueta iznosi 408 “konja” i 660 Nm obrtnog momenta.
Trakciona baterija poseduje kapacitet od 78 kWh. Montirana je ispod poda i integrisana u samonoseću karoseriju. Kako bilo, deklarisana autonomija s jednom dopunom ćelija iznosi 420 kilometara, prema WLTP protokolu, dok je prema istim pravilima igre, domet modela XC40, za 20 kilometara skromniji. Dopuna baterije od nule do 80% kapaciteta traje 40 minuta, ako je punjač snage 150 kW.

Dinamičke karakteristike dva baterijska krosovera, donora i noviteta, praktično su iste. Ubrzanje do 100 km/h traje svega 4,9 sekundi (ako se krene iz mirovanja), dok je najviša brzina, kao uostalom i kod svih modela marke Volvo, počev od 2020. godine, ograničena na 180 km/h.
Interesantno, novi karoserijski oblik je omogućio da prtljažnik kupeolikog krosovera ponudi više litara korisnog prostora u gepeku, pa tako kupe verzija ima zapreminu 431 litar dok običan “krosoverčić” pruža 413 litara, kada je u električno obličju taj uporedni XC40. Povrh tog prostora za prtljag koji se nalazi na uobičajenom mestu (na zadnjem kraju), tu je boks od 31 litra zapremine napred.



Volvo C40 će biti belgijskih ruku delo, odnosno izrađivaće se u fabrici u Gentu, gde se sklapaju i donorski primerci SUV-a XC40. Ovo “donorski” shvatite uslovno, naravno.
Tačan datum početka prodaje, baš kao i cene, biće objavljen naknadno, s tim da kod nas možete očekivati “redovne” cene za par hiljada evra više od “stvarnih” cena, koje će biti predstavljene kao akcijske, jasno, na koji način proizilazi da trgovci percipiraju da im je ciljna grupa ona “slaboumna”.
Treba još reći da Volvo planira da u naredne četiri godine lansira još četiri baterijska modela, među kojima će se zasigurno naći i novi XC90, dok smo jutros (ili juče – ne držite nas za reč nego proverite) pisali o tome da marka do 2030. godine, u kompletu prelazi na električni pogon.





Izvor
By: rogers