Žanr:

horor

Režija:



Mike Flanagan

Scenarij:
Mike Flanagan (po istoimenom romanu Stephena Kinga)

Glumačka postava:
Ewan McGregor (Daniel “Dan” Torrance), Kyliegh Curran (Abra Stone), Rebecca Ferguson (Rose Šešir), Jacob Tremblay (Bradley Trevor), Cliff Curtis (Billy Freeman), Carl Lumbly (Dick Hallorann)

Radnje ukratko:
Nekoliko desetljeća nakon traumatičnog iskustva u hotelu Overlook, odrasli Dan Torrance (Ewan McGregor) seli se na sjever, gdje upoznaje djevojčicu Abru Stone (Kyliegh Curran), koja posjeduje iste moći kao i on. Nakon što Abra pomoću svojih moći otkrije skupinu njima sličnih telepata koji ubijaju drugu djecu i hrane se njihovim moćima, pri čemu ugrozi vlastiti život, Dan se s Abrom mora vratiti u mjesto gdje je sve počelo kako bi konačno zaustavio opasne telepate.

Gotovo četrdeset godina nakon što je Stanley Kubrick adaptirao Kingov roman Isijavanje iz 1977. godine, Mike Flanagan je napisao scenarij i režirao adaptaciju nastavka tog romana iz 2013. godine, naslova Doctor Sleep. Iako je Kubrickova adaptacija inicijalno naišla na raznovrsne kritike (svojedobno je nominirana čak i za dvije Zlatne maline!) te ostaje zapisana kao vjerojatno jedina adaptacija njegovih djela koju je Stephen King mrzio, taj isti film je danas u Nacionalnom filmskom registru američke Kongresne knjižnice među filma od “kulturološkog, povijesnog ili estetskog značaja” te se uvelike smatra jednim od najboljih horora ikada snimljenih, mada se tu ne radi o klasičnom slasher hororu, već o istinski kvalitetnom psihološkom hororu u kojem je Kubrick demonstrirao sve ono što ga je učinilo jednim od najvećih redatelja u povijesti.









Izvor: https://svijetfilma.eu/