Japanska marka prikazala je novu, treću generaciju popularnog SUV modela.
Promene u stilu su evidentne na prvi pogled, te se buduća iteracija čini atraktivnijom, i u neku ruku zrelijim modelom od odlazeće varijante. Napred dominira velika rešetka sa horizontalnim podeocima bez okvira, koja kao da se stapa sa prednjim odbojnikom, čime je novi HR-V dobio poprilično prepoznatljiv anfas.
Pogled sa boka ne otkriva neke velike promene, jer su forme ostale manje-više iste. I novi HR-V je zadržao koncept sa “sakrivenim” bravama za zadnja vrata koje su smeštene na C stubu. Iznad lukova za točkove postavljene su plastične oplate, a kada smo već kod točkova, oni dolaze u veličinama od 16 do 18 cola. Pozadi ni dizajneri Honde nisu odoleli novom trendu sa svetlosnom grupacijom koja se prostire celom širinom vozila.
Što se tiče enterijera vozila, došlo je do većih promena, te sada HR-V izgleda u potpunosti u toku sa vremenom. Povrh centralne konzole nalazi se ekran osetljiv na dodir dijagonale 9 inča kojim se upravlja informativno-zabavnim sistemom. Uopšteno, prostor ispred vozača izgleda minimalistički, što je značajno drugačije od onoga što se moglo videti kod prethodnika.
Honda je bila škrta sa detaljima jer će evropska premijera tek biti upriličena. Stoga nema ni informacija u vezi sa pogonom ovog noviteta. Ipak, nešto se da samo zaključiti. Strani stručni portali uvereni su u to da će Honda ponuditi isključivo hibridne pogonske sklopove, dakle ništa od samostalnih SUS agregata.
Pominju se dve kombinacije, prva koja se veće nalazi u Jazzu gde je u upotrebi 1,5-litarski četvorocilindarski benzinski motor, i druga iz većeg CR-V modela koja u hibridnom izdanju upotrebljava 2,0-litarski benzinski blok.











Više informacija o novoj generaciji SUV-a HR-V biće dostupno u narednim mesecima, a budući SUV trebalo bi da stigne na evropski kontinent pre isteka ove godine.




Izvor
By: rogers