Godina:
2011.

Autori:
Alex Gansa, Howard Gordon, Showtime

Trajanje:
8 sezona, 96 epizoda

Autori serije inspiraciju su pronašli u filmu “Mandžurijski kandidat” te istoimenoj izraelskoj seriji – priča prati povratak ratnika, narednika Nicholasa Brodyja. Dugo se mislilo da je Brody mrtav, ali informacije su bile pogrešne. Povratkom u domovinu Brody postaje medijska zvijezda, ulazi u politiku, ali jedino Carrie Mathison naslućuje pravu istinu – Brody je postao suradnik Al Kaide…

“Domovina” je slojevita priča o terorizmu, ulozi SAD-a kao svjetskog policajca (suočili su autori serije američku publiku sa ubojstvima civila koje je počinila njihova vojska) i odnosu Brodyja i Carrie. Iako je Brody otišao nakon nekoliko sezona priča se nastavila i serija je došla do osme sezone. Najviše zasluga za održavanje razine zanimljivosti serije pripadaju izvrsnoj Claire Danes u ulozi Carrie kao i Damienu Harrisu u ulozi Brodyja te Mandyju Patinkinu (Saul Berenson). “Domovina” je osvojila 5. Zlatnih Globusa.



Televizijska serija “Domovina” je temeljena na izraelskoj seriji “Hatufim” autora Gideona Raffa. Iz navedenog sadržaja je vidljivo da su se Raff kao i Howard Gordon te Alex Gansa (autori koji su zaslužni za “Domovinu) inspirirali “Mandžurijskim kandidatom”.
Godine 2011 prvu sezonu (za američko tržište) serije naručila je kablovska mreža “Showtime”(pod njenom “etiketom” imali smo prilike gledati popularnih, poznatih serija poput “Dextera”,”Kalifornikacije”,”Tudora” i “Trave”…). Osim intrigantnog i provokativnog (ponajprije za američku publiku) scenarija vrlo važan faktor za uspješnost serije bio je odabir glavnih glumaca za dvije ključne uloge – Jamesa Brodyja te Carrie Mathison..


-trailer

Naša ocjena:
9/10

Hawk
IZVOR