ŽANR:
Drama

AUTOR:
Lenny Abrahamson, Hettie Macdonald

MREŽA:
Hulu, BBC Three

GLUME:
Daisy Edgar-Jones, Paul Mescal

DATUM PREMIJERE:
26. travnja 2020.

DATUM PREMIJERE (HR):

26. travnja 2020.

***Sally Rooney ima fantastičan smisao za prenošenje generacijskog iskustva. Svakome tko je pročitao dvije (zasad) obavljene knjige ove mlade irske spisateljice, “Conversations with Friends” i “Normal People”, odmah će znati o čemu govorim.

Rooney se njima prije tridesete etablirala kao spisateljska zvijezda, koju je možda najlakše usporediti s onim što je prije dvadesetak godina u književnim krugovima predstavljala Zadie Smith. Ona svojim likovima ne docira, već samo bilježi njihova iskustva, gotovo ravnodušno, ali istovremeno preciznim ubadanjem u tkivo njihovih problema i odluka. Privlačnost s kojom je Rooney u stanju opisati to iskustvo prepoznali su BBC Three i Hulu koji su nam osigurali ekranizaciju potonje knjige, nominirane za nagradu Man Booker 2018. Hvala svemiru da jesu, jer ako je knjiga sjajna, ova serija to svakom svojom sekundom potvrđuje.

Čitav je niz razloga koji će vam priuštiti uživanje u ovom 12-dijelnom dragulju, uz onaj spomenuti u prvoj rečenici pa krenimo od baš njega. Mamac je ovo za one u kasnim dvadesetima ili ranim tridesetima jer će kroz likove Connella i Marianne prepoznati sebe i svoje prijatelje. Na početku priče Connell i Marianne su maturanti u irskoj provinciji; Marianne je kćer bogate lokalne odvjetnice, a Connell sin njene kućne pomoćnice, samohrane majke. Marianne je abrazivna, pametna i usamljena, obilježena hladnom obiteljskom atmosferom, velikim očekivanjima majke i neuspjesima starijeg brata. Connell je sramežljiv, nesklon sukobima, naočigled osoba bez jasnih stavova ili barem bez onih koji bi mogli odbiti nekog od njegovih popularnijih prijatelja i zato se lako uklapa. Connell i Marianne započinju vezu čija će tajnost biti pokretač događaja, osjećaja, želja, emocionalnih oštećenja i duhovnih stanja kroz koja će prolaziti u godinama studija u Dublinu koje su pred njima.

***Gledanje ove serije ostavilo mi je dvije nade: prvu, da će i drugi (po mom skromnom mišljenju, i bolji) roman ove spisateljice zaslužiti ekranizaciju. Drugu, da sigurni uspjeh ove serije neće biti poticaj za pokušaj da se priča nastavi u novim sezonama. Ovaj isječak života je savršeno zaokružen i ne treba nastavak. Uostalom, Connell i Marianne sigurno neće imati bajkovit kraj, kao ni mi ostali, normalni ljudi.



Naša ocjena:
9/10

Hawk
IZVOR