IMDb 6.8/10

37,112 votes

Žanr serije:
Drama, horor

Kreator:
Mark Gatiss, Steven Moffat

Glumci:
Claes Bang, Jonathan Aris, Morfydd Clark

Radnja ukratko:
TV serija inspirirana dramom Brama Stokera, koja prati krvoločnog grofa dok putuje iz Transilvanije u London.

Osvrt ukratko:
Dracula je jedan vrlo interesantan, drugačiji i često iznenađujuće pristup dobro poznatom materijalu. Glavni glumac mi se djelomično svidio, kao i njegova interpretacija. U nekim trenucima je zaista bio odličan, dok mi u drugim nije imao sve potrebno za ‘pravog’ Grofa. Tu je malo i scenarij zakazao zato što mu nisu dali priliku da pokaže sve Draculine čari, pogotovo ne one zavođenja. U prvoj epizodi imamo odličan jeziv i zastrašujuće gotički ambijent, s dosta zastrašujućih horor trenutaka, što se sve više gubi kroz sljedeće dvije epizode. Kraj serije, iako ne loše ideje, odrađen je jako ubrzano i ne dorečeno. Baš taj kraj je najveći problem serije.
***Atmosfera u prvoj epizodi je ono što je izdvaja iznad druge dvije. Taj gotički dvorac i ambijent je vrlo jeziv, iznenađenja i užasi na svakom koraku, i postepeno, a opet ne dosadno, razvijanje vrlo dobre priče. Osobno mi je u nekim stvarima drago što nisu pratili knjigu, jer da su je vjerno pratili, bilo bi to vrlo dosadnih 4 i pol sata gledanja. Knjiga je vrlo usporena i vjerojatno nikada do sada nije bila u potpunosti vjerno adaptirana ni na velike, a ni na male ekrane.

***Ono što se još treba priznati mini-seriji Dracula je da često pripremi jako dobra iznenađenja. Vidi se da su kreatori to vukli iz svojih prijašnjih radova (Sherlock, Doctor Who), jer su me par puta baš jako dobro i ugodno iznenadili.

Nije losa serija, moglo je i bolje, međutim definitivno daje jedan novi pogled na puno puta viđenu temu o Draculi. Iskreno sumnjam da će se ljubiteljima originalne Stokerove knjige svidjeti, međutim ja nisam veliki ljubitelj, tako da je meni bila sasvim dobra. Žalim samo zato što mislim da je vrlo malo trebalo da bude i odlična.



Naša ocjena:
7/10

Hawk
IZVOR