PDA

Pogledaj cijelu verziju : [NOVOST] Najavljen je Windows 11



Gethoven
24-06-21, 21:00
Windows 11 na PC donosi tehnologije razvijane za Xbox Series konzole, novo sučelje i malo iznenađenje – aplikacije za Android.


https://youtu.be/Uh9643c2P6k

Microsoft je sada službeno najavio svoj novi operativni sustav – Windows 11. Verzija koja se ranije ovoga mjeseca pojavila u opticaju već nam je otkrila djelić onoga što možemo očekivati, pa je tako potvrđeno sljedeće:



start meni i taskbar bit će centrirani (iako će postojati opcija da se vrate u lijevi kut)
novi start meni bit će pojednostavljen te će osim liste “prikvačenih” aplikacija na vrhu imati i listu zadnje korištenih dokumenata (sinkronizirano sa svih uređaja kojima pristupate s Microsoftovim računom)
uvodi se snap layout za brzo raspoređivanje prozora prema unaprijed zadanim shemama (nešto za što je do sada trebao PowerToys)
poboljšat će se podrška za rad s više monitora pa će Windowsi bolje pamtiti na kojem je monitoru koja aplikacija bila lansirana, a proširit će se i mogućnosti virtualnih desktopa pa će se svakome moći mijenjati pozadinska slika i sl.
vizualno osjveženje uključuje zaobljene rubove prozora, nove ikone i sl.



https://youtu.be/WucfckO0q48

Osim tih očekivanih promjena, rečeno je kako će Windows 11 biti efikasniji. Primjerice, ažuriranja će biti 40% manja nego ona za Windows 10, a proces ažuriranja odvijat će se nečujno – u pozadini. Nije skroz jasno hoće li to značiti da ažuriranja više neće tražiti restart sustava.

Iz Microsofta su se pohvalili kako je Windows 11 rađen za gamere. E sad, naravno da će to reći, ali ne očekujte tu neke ogromne stvari kao posebno izdanje OS-a s minimalnim brojm nepotrebnih aplikacija i sl. Dio koji se tiče gamera vezan je za otprilike tri značajne vijesti:



Auto HDR tehnologija stiže s Xbox Series konzola na Windows 11 PC – starije igre dobit će umjetnu podršku za HDR prikaz, što znači bolji raspon boja, kvalitetniji kontrast i sl.; ali se čini da će tehnologija biti ograničena na igre s DirectX 11 i 12 izvedbom
Direct Storage tehnologija stiže s Xbox Series konzola na Windows 11 PC – ako imate NVMe disk, podržane će igre moći iskoristiti njegovu brzinu bolje nego su ju iskorištavale prije, stoga PC igrači mogu očekivati još brža učitavanja
Xbox Game Pass bit će integriran u Windows 11 kroz Xbox aplikaciju, što znači da će izaći iz beta verzije u kojoj se nalazi već tri godine


https://i.imgur.com/UOJocVG.jpg




još jedna značajna stvar jest redizajn Microsoftove trgovine aplikacija koja će podržavati i klasične Win32 aplikacije, uključujući i one koje služe za prodaju i distribuciju sadržaja
teoretski je moguće da će Steam, Epic Games i slični launcheri sada moći biti dio Microsoft Storea što sa sobom donosi… pogodnost jednostavnog ažuriranja kroz trgovinu? Međutim, i dalje će odluka prisutnosti na Storeu biti na developerima


Možda i najveće iznenađenje Windowsa 11 je da će sustav omogućiti pokretanje aplikacija rađenih za Android. Drugim riječima, Instagram, Tik Tok i slične stvari sada stižu i na vaš PC! E sad, taj dio pomalo je izveden zaobilanim putem – uz pomoć Amazon Appstorea i Intel Bridge tehnologije. Drugim riječima, ne očekujte baš sve Android aplikacije koje možete pronaći na Googleovoj trgovini aplikacija, nego probranu postavu.

Za kraj – dobra vijest – Windows 11 bit će besplatan. To jest, svi koji imaju Windows 10 moći će bez naknade prijeći na Windows 11.

Poznati su i hardverski zahtjevi koji su malo “moderniji”. Minimalno će vam za Windows 11 trebati sljedeće:



64-bitni procesor
4 GB radne memorije
64 GB slobodnog mjesta na disku




IZVOR (https://www.hcl.hr/vijest/najavljen-windows-11-microsoft-se-hvali-da-ga-radili-pc-gamere-172815/)

Tiki*
24-06-21, 21:48
Izgleda zanimljivo, mada nisam siguran koliko će biti korisniji od sadašnjeg windowsa 10